O femeie din Suceava a ajuns de urgență la spital cu suspiciunea de botulism, o boală extrem de rară și periculoasă. Nenorocirea s-a produs după ce aceasta a mâncat o conservă cu legume.
Femeia, de aproximatic 70 de ani, a fost transferată de la Spitalul Fălticeni la Spitalul Județean de Urgență Suceava, unde a fost internată la ATI cu suspiciunea de botulism. Din primele informații, se pare că aceasta ar fi mâncat o tocană de legume, legume folosite dintr-o conservă.
Înainte de a ajunge sub supravegherea medicilor, bătrâna a manifestat greutăți la înghițire, modificarea tonului și intensității vocii, căderea pleoapelor și tulburări de respirație: „E stabilă, dar este mai bine să fie supravegheată la ATI”, a afirmat purtătorul de cuvânt al spitalului, potrivit monitorulsv.
Vezi și: CE A PĂȚIT UN ROMÂN CARE A CRESCUT UN LUP ÎN CURTEA CASEI. POLIȚIȘTII AU FOST ALERTAȚI
Medicii suceveni îi vor administra pacientei serul antibotulinic, însă după confirmarea diagnosticului, răspunsul urmând să vină de la Institutul Cantacuzino din București.
Este al doilea caz de botulism din acest an în Suceava, primul fiind înregistrat în luna martie, la un pacient în vârstă de 60 de ani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă pregătită acasă.
Botulismul este o boală rară, extrem de gravă, provocată de neurotoxina botulinică eliberată de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate.
Aproximativ 15% dintre cazurile de botulism sunt provocate de alimente care conțin toxina botulinică. Acestea pot fi conservate, preparate în casă sau industrial. Cel mai frecvent, toxina botulinică a fost gasită în conservele care au puțin acid, cum ar fi cele de: sfeclă, spanac, ciuperci și fasole verde, precum și în conservele de ton, dar și în peștele afumat și sărat, precum și în produsele din carne: semipreparate de tipul cârnaților și al șuncii presate.
În absența unui tratament rapid, infecția provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și deces.
Sursa foto: Pixabay.ro